priručnici

 

 

 

priručnici

Ampelografski atlas

Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva

Brač

Brač

Croatian Cuisine

Cucina Croata

Dingač

Hrvatska jela

Hrvatska vina i vinske ceste

Hrvatske planine

Hrvatske planine

Ihtiofauna Jadranskog mora

Iločki traminac

Iz pjata i žmula

Kroatische Speisen

Kutjevačka graševina

Moj vrt – moj ponos

Moj vrt – moj ponos

Plovidba

Priručnik za pripremanje ispita za voditelja čamca

Razmnožavanje loze i lozno rasadničarstvo

Svijet parfema

Više biljke – stablašice

Vrbnička žlahtina

Zagrebačka kuharica

Život i djelo Stjepana Bulića


 
ISBN:
978-953-212-410-1
 
broj stranica:
260
 
format:
245 × 245 mm
 
tvrdi uvez
 
objavljeno:
srpnja 2010.
 
CIP zapis NSK:
741171

 

grupa autora

Iločki traminac

Princ s Principovca / The Prince of Principovac


Drugu po redu monografiju o poznatim i čuvenim vinima Hrvatske – iločkom tramincu – djelo je skupine autora, vodećih domaćih stručnjaka za vinogradarstvo i vinarstvo, te enološku i gastronomsku ponudu: Nikola Mirošević, Mladen Papak, Mato Batorović, Vladimir Jelaska, Stanka Herjavec, Zdenko Ivanković, Ferdo Bašić, Stjepan Husnjak, Tomislav Ćosić, Milan Poljak, Tomislav Karažija, Petar Cindrić, Jurica Šućurević, Vedrana Bijelić, Božica Brkan i Jole Bolić.

U knjizi je na hrvatskom i engleskom jeziku prikazana povijest razvoja vinogradarstva i vinarstva iločkog atara, osnovni prirodni čimbenici uzgoja loze i proizvodnje grožđa i vina, s pripadajućim sustavima podizanja i uzdržavanja vinograda. Posebna su poglavlja posvećena tamošnjim vinskim cestama i promišljanju gastronoma o iločkom tramincu.

Svojstva toga glasovitog, mirisnog i opojnog 'rukopisa' iločkih vinara, koji je svoje mjesto našao i na krunidbenome stolu engleske kraljice Elizabete II., pripisivana su utjecaju Dunava i odbljesku s njegove površine, broju sunčanih dana, posebnim strujanjima zraka uz riječnu dolinu, ekspoziciji, značajkama tla... i mnoštvu drugih faktora kojima je svima zajedničko da dovode do ploda i, naposljetku, vina okus kojeg se ne zaboravlja jednom kada se kuša.

Monografija je ilustrirana obiljem slikovnog materijala poznatog fotografa Marija Hlače, koji dokazuje povijesni kontinuitet u vinogradarstvu ovih prostora, ali i fotografski precizno bilježi sadašnje stanje iločkoga vinogradarskog krajobraza u svoj njegovoj nenadmašnoj privlačnosti.


cijena:
200.00kn
KUPI