povijest – svjetska

 

 

 

povijest – svjetska

Civilizacija srednjovjekovnog Zapada

Crna knjiga komunizma

Europska kriza i Prvi svjetski rat

Feudalno društvo

Globalni hladni rat

Kultura pamćenja i historija

Moderna vremena

Na crnim listama

O podrijetlu i slavi Slavena

Otkriće individuuma 1500.–1800.

Povijesna geografija Kosova

Povijest Bizanta 324.–1453.

Povijest Mletačke Republike

Rani novi vijek

Rimsko pravo i Europa

Sažetak vojne vještine

Srbi među europskim narodima

Sultanovi podanici

Suton stare Europe

Tri reda ili imaginarij feudalizma

Uspon i pad Trećeg Reicha

Uspon i pad Trećeg Reicha


 
ISBN:
978-953-212-367-8
 
broj stranica:
608
 
format:
160 × 240 mm
 
tvrdi uvez
 

 

William L. Shirer

Uspon i pad Trećeg Reicha

Povijest nacističke Njemačke – Svezak 2


William Shirer bio je jedan od najcjenjenijih američkih novinara koji je izvještavao iz Europe uoči Drugoga svjetskog rata i u njegovim prvim godinama. Napisao je jedno od najpopularnijih djela o usponu i padu nacističke Njemačke.

Prvo zaposlenje dobio je u pariškom uredu Chicago Tribunea, a nakon što je svladao francuski, njemački, talijanski i španjolski jezik i upisao studij europske povijesti na College de France, postao je vanjskopolitički dopisnik za Europu, Bliski istok i Indiju. Shirer je tako dobio priliku izvještavati o Lindberghovu dolasku u Pariz kao i s IX. olimpijskih igara iz Amsterdama 1928., a upoznao je Ghandija i nazočio krunidbi afganistanskoga kralja Nadir Khana 1930. godine.

U trenutku provedbe Anschlussa Shirer je, igrom slučaja, bio jedini američki radijski novinar u Beču i o tome izvijestio javnost. Imao je priliku izvještavati i o remilitarizaciji Rajnske oblasti, Münchenskoj konferenciji 1938., okupaciji Sudetske oblasti, a poslije i o likvidaciji Čehoslovačke, o invaziji na Dansku, Norvešku, Nizozemsku, Luksemburg i Belgiju. Shirerovo izvještavanje za američke medije nije prolazilo nezapaženo kod nacističkih vlasti, tj. Ministarstva propagande na čelu s dr. Josephom Goebbelsom, pogotovo što su ga smatrali jednim od najboljih poznavatelja aktualne europske, a posebno njemačke političke situacije. Zahvaljujući tome, Shirer je izabran da kao jedan od dvanaest stranih dopisnika prati napredovanje njemačke vojske u Francuskoj 1940. Prvi je izvijestio o potpisivanju primirja u Compiegneu i porazu Francuske, čak tri sata prije no što je ta vijest stigla u Berlin.

Zbog “subverzivnog” izvještavanja počinje ga tražiti Gestapo, pa se hitno povlači iz Reicha u koji se vraća 1945. kako bi izvještavao sa suđenja nacističkim ratnim zločincima u Nürnbergu.

Ova knjiga ima dodatnu kvalitetu koja je pridonijela njezinoj uspješnosti i popularnosti i u šire čitalačke publike, a proizlazi iz sposobnosti autora da kao vrsni povjesničar, ali i novinar, ispriča povijest Hitlerove Njemačke tako da to svima bude razumljivo, jasno i interesantno, ali i s osjećajem za dramatiku u najboljoj tradiciji kvalitetnoga novinarskog izvještavanja. Zato se Uspon i pad Trećeg Reicha ne čita samo kao povijesna knjiga već i kao napeto štivo, što je s obzirom na poruke koje nosi dodatna kvaliteta, ali i jamstvo da će i ovo izdanje naći široku čitalačku publiku.

Drugi svezak sadrži tri knjige: Rat: prve pobjede i prekretnica, Početak kraja, te Pad Trećega Reicha.