filozofija

 

 

 

filozofija

Atlas filozofije

Etika

Filozofija historije I.

Filozofija historije II.

Filozofija historije III.

Klasici teologije I.

Klasici teologije II.

Noam Chomsky i kritika suvremenih masmedija

Povijest političke filozofije

ISBN:
953-212-038-6
 
format:
160 × 240 mm
 
tvrdi uvez
 
objavljeno:
lipnja 2003.
 

 

Predrag Vranicki

Filozofija historije III.

Nakon Drugoga svjetskog rata


Ovo opsežno djelo akademika Predraga Vranickog, koje tvore tri sveska podijeljena u devet poglavlja, u ukupnom opsegu od 1900 stranica, rezultat je autorova dvadesetogodišnjeg sustavnog proučavanja filozofije historije kao jedne od ključnih disciplina filozofskog mišljenja.

P. Vranicki, svjetski poznat filozof i socijalni teoretičar čija su glavna djela prevedena na devet svjetskih jezika, napisao je djelo koje je svojom aktualnošću i pristupom jedinstven pothvat. Prvi svezak bavi se počecima filozofskohistorijske misli do konstituiranja filozofije historije i obuhvaća antiku, srednji vijek, epohu europskoga građanstva, vrhunce revolucionarne misli europskoga građanstva, nove historijske klasne sinteze i razdoblje dominacije građanske klase.

Drugi svezak obuhvaća filozofskohistorijsku misao od kraja 19. stoljeća do Drugoga svjetskog rata. Tu se tematiziraju dvije velike kulturno-povijesne cjeline: filozofskohistorijska misao na razmeđu stoljeća i filozofija historije između dva svjetska rata, kada počinju velike krize građanskoga svijeta.

Treći svezak odnosi se na filozofskohistorijsku misao od Drugoga svjetskog rata do kraja stoljeća. Unutar te cjeline istražena su i protumačena četiri velika sklopa filozofskohistorijske misli: filozofskohistorijska misao u Velikoj Britaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Njemačkoj i Francuskoj, te važni dometi filozofsko-historijske misli u drugim sredinama, uključujući i Hrvatsku. Taj je četvrti sklop osobito važan zato što se prvi put naši najvažniji filozofi, koji su između ostalog tematizirali i filozofiju historije, razmatraju kao ravnopravni protagonisti svjetske filozofske misli.


cijena:
420.00kn
KUPI